Coreea de Nord și Japonia

Pare că expresiile violente către Kim Jong Un ale Președintelui Trump la Adunarea Generală a ONU-ului din 19 septembrie ar fi aruncat în aiurea toate încercările politico-diplomatice pentru preluarea prin tratativă a amenințărilor diabolice ale Coreei de Nord. Guardianul Londonez și nici editorialul New Youk Times nu apreciază deloc,  iar cel din urmă spune chiar că Trump ”și-a găsit marea groapă în propria doctorină a sa”  El a spus : „dacă este forțat să apere el însuși sau aliații”, „n-are decât să distrugă total Coreea de Nord”. Totuși după asemenea referințe nemaipomenite, chiar și „inactivitatea” chinezilor pare-se că a fost influențată de referirile nebunești ale lui Trump că Banca Centrală a Chinei și-a dar ordin instituțiilor sale să sisteze tranzacțiile cu Coreea de Nord și de ale căror măsuri Trump e foarte mulțumit.

1. Rezoluția ONU-lui 2375

Situațiile se desfășoară precipitat, dar vă explic. S-a început cu Rezoluția ONU 2375 din 11 septembrie, care limitează exportul petrolier către Coreea de Nord la nu mai mult de 200 milioane de baril anual și sistarea exportului produselor textile nord coreene, s-a adoptat în noaptea zilei 11 septembrie la New York. Era rezoluția care a fost luată „unanim” (înseamnă inclusiv China și Rusia care întotdeaună nu erau de acord cu americani) în urma celui de-al șaselea experiment nuclear al Coreei de Nord și sancțiunile erau „mult mai puternice până acum” (așa se mândresc diplomații americani și japonezi din ONU), dar, în ciuda Rezoluției, aceasta a stârnit supărarea Coreeei de Nord și ea a mai îndrăznit să mai lanseze o rachetă balistică  mijlocie în ziua 15 septembrie care a trecut sus în aerul teritorial al Japoniei deasupra Hokkaido și a cazut în marea Pacifică la est de Hokkaido, la 3700 km de Coreea de Nord, distanța cam exact după care ar fi ajuns racheta la baza americană din Guam unde americanii au bombardiere nucleare. (foto) Pentru Coreea de Nord era de-a-și exprima intenția de a-și îndeplini pânâ la capăt planul lor de nuclearizare completă.

Săgeata arată că racheta a ajuns până la 3700 km și a căzut în mare..

Dar Japonia, supărată de acțiunea diabolică a Coreei de Nord, a cerut imediat dezbaterea Consiliului de Securitate și să condamne  Coreea de Nord. S-a făcut și Consiliul de Securitate a condamnat unamnim inclusiv cu Chinezii și Rușii, pe Coreea de Nord cerând tuturor să respecte prevederile Rezoluției. Dar cu Sancțiunile trasate de Rezoluția 2375, neschimbate, nu s-a modificat nimic.

1. Poziția Chinei și Rusiei

Din contră, China și Rusia culmea că au declarat că în fapt cauza se află în atitudinea ostilă a Statelor Unite Americane. China și Rusia, cele două țări totalitariste care nu mai vor să introducă discuția liberă în țările lor, ca și Coreea de Nord, doresc că scopul nord-coreean de a dauna alianței sud-coreene și japoneze cu SUA și astfel ca SUA să plece din Asia. Celălalt scop foarte important pentru cele două forțe totalitariste e că Coreea de Nord va trebui să  supraviețuiască în peninsulă. Coreea de Nord și SUA este într-un armistițiu din războiul coreean din 1950-53. Războiul era din cauza rivalității ideologice, coreenii nordici condus de bunicul lui Kim Jong Un și chinezii, care vroiau să „comunizeze” toata peninsula și sudicii, ajutați cu americani. Războiul s-a stopat la „38” și s-a făcut armistițiu care a durat până acum. Între care sudicii, ajutați de americani și japonezi, s-au dezvoltat fantastic, iar nordicii, ajutați de ruși și chinezi, au rămas nedezvoltați.

1. Sancțiunile Maxime al americanilor

La adoptarea Rezoluției 2375, americanii au propus inițial „interzicerea totală a exportului petrolier, sistatrea remiterii bănești ale salariaților nord-coreeeni din strainatate, înghețarea averii lui Kim Jong Un în străinătate”. Prima n-a fost acceptată și s-a făcut doar limitarea la  2 milioane barili, și a două și a treia n-au fost acceptate de China și Rusia, și culmea, ale căror refuzuri SUA le-a acceptat. De fapt, exportul petrolier se pare că totalmente e în mâinile chinezilor. Cantitatea importată de Nord până în iulie anului acesta din China este 1.58 milioane de barili, deci Coreea de Nord mai poate importa din China până la plafon. Noi nu știm ce gând ar fi avut americanii pentru retragerile propunerilor. Totuși acum, după vorbele violente ale lui Trump, chinezii s-au răzgândit și i-au trecut să fie de acord cu americanii. Conducătorului Shi Jing Peng i-ar fi foarte dificilă răzgândirea, totuși cam aici trebui să fie realitatea forței monetare dintre Dolari și Yuan ( Renminyuan) .

1. „Sfera de influență”vs. sfera ideilor.

Nu știu cum se va termina această chestiune regională. Totuși vedem aici încă și acum neterminată și plictisita scenă de „realpolitică” sau de „sfera de influență” de care suntem saturați să ne fie subliniată. Chinezii nu vor SUA în Asia pentru că ar dori să aibă trecerea mai ușoară prin ”Spratly Islands”, iar rușii nu vor americanii precum din Europa și din Asia. Amândouă țări nu vor acest uriaș câine polițist American „Shepherd” în Asia, pentru care Japonia are mai multe facilități militare americane, sprijinite calitativ foarte bine de japonezi și deocamdată noi nu vrem să le debarasăm.(foto)

(Bazele militare americane din Japonia din nordul și până din Okinawa.)

Care e problemă aici? Chinei și Rusiei nu le pasă de suferința oamenilor nord-coreeni. Ele sunt interesate numai de păstrarea regimului nord-coreean. Nu vor unificarea peninsulei, nicidecum în mâinile americanilor. Mai bine ca sărăcia coreeana nordică să mai persiste. Nici ei toți nu rezistă introducerea ideilor libere în țările lor (adică „Sphera Ideilor” ).  La ora actuală singura serioasă țară dușmană aisatică față de „Spratly Islands” (foto) dominata de China este Vietnam unificată. China nu dorește ca Coreea Unificată să devină ca Vietnamul.

(„Spratly Islands” se află în sudul Chinei, nordul Indonesiei, estul Vietnamului și în vestul Filipinei.)

Miza este egoismul național al Chinei și al Rusiei. Ce nostalgic să avem din nou Doctor Zhivago în Rusia? Sau când va fi introduse și puse în practică libere gândiri ale lui Confucius sau ale preoților liberi Zenbuddhiști din dinastia Tang și Song? Eu de asemenea China și Rusia sunt îndrăgostit.

Boris Paternak, antorul „Doctor Zhivago”