Despre noi

Asociația Culturală Yamato a fost fondată de E.S. Kanji Tsushima împreună cu un grup de timișoreni pasionați de cultura niponă.

Buna ziuă, Prietenilor Români ai Japoniei!
Cu ocazia înființării Asociației Culturale Yamato, am deschis site-ul nostru.
Noi, Asociația noastră, prin site-ul oficial, vă informăm despre diferite acțiuni concrete și vrem să vă prezentăm diferite aspecte despre Japonia și, prin interacțiuni, să aflăm ce va trebui să facem. Vă rog să colaborăm în direcția asta. Dar acum, la început, vă explicăm ce înseamnă Yamato.

Yamato este o toponimie exprimata în cuvântul japonez din timpuri foarte vechi care original indica regiunea din sud-est al actualului oraș Nara unde era centrul politic din Japonia de atunci și gradual s-a obișnuit să fie folosită ca o expresie care înseamnă Japonia.

Din păcate nu există consens în ce privește ce înseamnă „Yamato” în japoneză. Totuși, cert este că „Yama” să însemne muntele, iar legat cu „to” nu știm ce înseamnă, dar știm că integral Yamato era folosită ca toponimia regiunii din sud-estul Nara. Compatriotul dumneavoastră Gheorghe Băgulescu, care a fost Ambasadorul României la Tokyo în 1937, a scris romanul numit „Sufletul Japonez”, adică „Yamato Damasii”, deci și el folosește expresia „Yamato” ca Japonia.

Să vorbim de viitor, Timișoara va găzdui Capitala Culturală a Europei în 2021. Vor fi foarte multe acțiuni culturale așa cum au fost în Sibiu în 2008. Așteptăm ca Japonia să se strecoare cu evenimente japoneze printre acțiunile europene. Și noi, Asociația Yamato, dorim să ne implicăm cu acțiunile cuvenite. Îmi aduc aminte că Japonia a gazduit Olimpiada din 1964 la Tokyo când Iolanda Balaș și Mihaela Peneș au luat medalii de aur și din nou în 24 iulie 2020, un an înainte de Capitala Culturală Timișorană, Tokyo va găzdui cel de a 32-a Olimpiada. Asociația așteaptă să devină un bun furnizor de informații pentru Dumneavoastră.

În ceea ce urmează, pentru cei care înțeleg numai și numai limba japoneză, vom încerca să dăm anunțul de mai sus în limba japoneză.

ヤマト文化協会発足の機会に、協会のフェイスブックを設置いたしました。私たちは今後フェイスブックを通じ、各種具体的活動を通じたりして、日本に関する色んなことがらをご紹介するとともに、相互の交流を通じてどのようなことが望まれるかについて考えて行きたく思います。期待してお待ちください。まず、最初に、ヤマトの意味について申し上げます。
ヤマトは昔からある古き日本の地名で、日本の政治を統一した政権のあった地域、今の奈良市の南東部分の地名でした。その後その地名が日本全体をさすようになり、今に至っています。ヤマトの「ヤマ」は「山」であることについてはコンセンサスはあるのですが、「ト」が何を意味するのかについて意見が分かれています。いずれにしても地名です。
皆様と同じ国の人で、東京で大使をしておられたゲオルゲ・バグレスクさんは1937年に「大和魂」という小説をお書きになりました。彼もヤマトを日本のこととして理解していました。
今後のことについて言います。2021年には、2008年のシビウと同様に、ティミショアラは欧州文化都市を主催します。その機会に日本も、私たち協会もヨーロッパの催しの中で、何とか協力して生きたく考えています。さらに、今思い出しますことは1964年に東京はオリンピックと主催しました。ルーマニアのヨランダ・バラシュやミハエラ・ペネシュが金メダルを獲得しました。東京は2020年、欧州文化都市の前年に、第32二回オリンピックを開催します。協会としてはこのときも皆様へのよき情報提供者となりたく考えています。