Probleme Majore Diplomatice ale Japoniei

Convorbire înre Japonia și Rusia în Vladivostok

Recent am citit un articol al săptămânalului „Economist” despre diplomația Japoniei către SUA, întitulat „ Watching him nervously Japan is worried about its alliance with America. The problem it sees is Trump.” ( Privindu-l foarte nervos pe Trump, Japonia se teme de alianța sa cu SUA, (dar) cauza problemei este Trump.) Dacă aș mai încerca să transcrib aceste trei fraze, cam astfel s-ar suna ; Japonia este forte nervoasă la spusele președintelui amercan Trump. Până la urmă ea începe se teme de capacitatea sau seriozitatea Statelor Unite ale Americii a-o apăra pe Japonia de dușmania care o înconjoară ( China, Rusia, Nord Coreea) Cauza acetstei temeri este nepredictabilul președintele American „Trump”.”

Articolul explică diferite scene geopolitice îngrijorătoare pentru Japonia precum

; Îndrăzneala statului chinez în Oceanul Sudic al Pacificului în urmărirea hegemoniei din regiune ; Aventura Coreeei de Nord și inițiativa unilaterală a lui Trump de a se întâlni cu nebunul nord-corean în Singapore, lăsând-o pe Japonia untr-un loc umilit ; Amenițarea lui Trump în ceea ce privește cu creșterea taxelor vamale asupra mei mutor produse industrilale ale Japoniei, aceeași măsura cu cea pe care s-a îndrăznit-o cu China ; Demonstrarea prieteniei între China și Rusia în exercițiu militar recent (din 11 sept ) desufășurat în Siberia, „Vostok”.

Problematicele pa care le are Japonia față de China, Rusia și SUA sunt arătate în articolul și oarecare corecte, dar va trebui să fie văzute și din alte aspecte.

Printre mai multe aspecte aș vrea să ridic două aspecte precum China și Rusia.

Prmul rând, atitudinea problematică a Președentelui Trump, mai ales spusele lui din când iritante vor mai trebui să fie văzute puțin mai lung terment. Cel puțin va trebui să vedem măsurile luate de el în realitate pe fiecare sepărat .

Cel mai important caz e cu China. Actuala postulă a SUA luată de președintele Trump precum impunerea iminentă a masivelor taxe vamale asupra produselor chineze este o măsură strategică ( nu tactică ) americană de a face față cu provocare strategică a actulaei administrației chineze de–a obține hegemonia reginală.a Pacificului Sudic. Este și de a împiedica ca China să devină așa de ușor „uzina mondială” ( declarația lui XI-Jippeng) . Această măsură fantastică, binevenită pentru Japonia, chiar dacă nu e sprijinită de oameni de afaceri americani, dar este sprijinită de instutuțiile democratice (Congres) și mediatice ale SUA: Poate Ambasada chineză a scăpat asemenea izbucniri amricane democratice.

Articolul „Economist” analizează poziția că Japonia este un fel de abuzată de atitudinea lui Trump. Dar, de fapt impunerea taxelor vamale asupra oțel și aluminium asupra produselor noastre și forțarea reducerii dificitelor comerciale sunt chestiuni comerciale temporale și Japonia le va revolva înghițând logica americană decât de a lua măsuri retalietoare.

Dar acestăa masură strategică față de China e foarte serioasă. Instituțiile democratice americane sunt anti-chineze. Iar vigilența față de China răspundește și în Europa. China totalitaliană este vulnerabilă față de criticile interioare și de pluraliste țărilor vestice.. Acea concepție a lui Xi Jippen „ One Belt și One Road” încă lipsește magnetică. Planul este reînvierea grosolaă a „Drumul Mătasei” în jurul Chinei cumunisto-capitalisto- totaliană. Supărarea americană e naturală pentru că la „one belt și one road” SUA un este inclusă de la început.

Unificare penisulei coreene este binivenită la cele două state coreene și la SUA, dar aceasta va trebui realizată prin independența poninsulei față de China, nu prin imixiunile chineze. Realizarea este foarte delicate și dificilă, dar nici DPRK (Coreea de Nord) nu dorește dependența către China. Pentru aceasta SUA va trebui să urmrească slăbirea puterii naționale chineze.

Foarte interesant este faptul că concomitent cu asemenea mișcări geoplitice auzim că critica internă față de „Președinția pe Viața ” pe care a planit-o Xi Jippeng este crescândă. În Japonia la ora actuală,cunoscătorii politologi discută de „criza politică a puterii lui Shi Ji-ppen”. Articolul Economist nu se referă la acsemenea chestiuni.

În acecalași mod Rusia,care este și impusă la sancțuni economice, ispită pe Japonia să încheiem Tratatul de Pace Japono-Russo până la finele anului (propunerea făcută recent de către Putin la Prim Ministru Abe în începutul septembriei ).Doritor să păcălească pe Japonia. Dar la care Ministru Abe, după convorbire, a făcut clar că Tratatul conține „Retrocedarea Insulelor Kurile”. Deci Ministrul Abe știa de năzuințele noastre naționale. De prietenia Chino-Ruso nu ne temem că aceasta nu se va întâmpla în anii care vin.