Sfârștul Erei „Heisei” și începutul „Erei Reiwa”

*articol al Excelenței Sale, domnul Tsushima Kanji, președintele Asociației Culturale Yamato, ex-ambasador al Japoniei în România

 

  1. Erele Showa, Heisei și Reiwa

Numai în Japonia în lume, concomitent cu calendarul Gregorian, există un alt calendar national care se stabilește de către guvern după Constituția care a fot elaborată de Ocupația Americană, după Înfrângere din 1945. Se măsoară după începutul unei dianstiei imperiale. Japonia n-a fost niciodata țara imperialistă, ca Rusia sau China sau fostele țările britanice . Numai că noi chemăm al nostru ca Împărat de aceea ni se spune imperiu. E ceva ciudat. În fine, guvernul jaonez a făcut public urmaătoarea denumire a dinasitiei noului Împărat Naruhito va fi „Reiwa” (令和) ce înseamnă o splendidă armonie. Actualul Împărat  a  abdicat în ziuă de 30 aprilie și Naruhito se va întrona pe întâi mai ca ”Reiwa Tennou”.

După Înfrângerea din 1945, adică cel de al 20–lea an de „Showa”, dat fiind abrogat „Contituția Imperială din Meiji”, în actuala Constituție nu mai există stipulații legate de stabilirea denumirii erei imperiale, deși aveam și o să avem în continuare Împărat. În noiembrie 1978 prin decret guvernamental.s-a hotărât, după multe discuții, numai la schimbarea Împăratului se admite stabilirea noii denumiri dinastiei. Deci cu actualul Împărat a început „Heisei” și viitorul Împărat Naruhito o să înceapă „Reiwa” Era Heisei a Împăratului Akihito se duce, el va fi numit ca „Joukou” (Împărat Retras ) Acum aș vrea să vă spun părerea mea despre cum este apreciat Era Heisei, deci „cârmuirea simbolică” a lui Akihito între 1989 și 2019.

  1. Heisei

(1) Ținta dispărută : După Constutuția din 1947, Împăratul nu mai posedă puterea politică (art.4,Constituția), ci el doar există numai fizic ca „simbolul Japoniei”(art.1), bineînțeles afară de alte activități politice protocolare permise de guverunul. În anii 60, 70 și 80 când noi eram înconjurați de niște regimuri neplăcute în jurul peninsulei nippone ca țările din „lagărul socialist”, majoritatea japonezilor votau partidului conservator, deși oarecare neconvinși cu alianța cu SUA, era foarte importantă pentru ei viața economică să fie ocrotită sau ajutată de americani. Prietenia platonică către socialism, pe care o avusese datorita propagandei mincinoase a militariștilor japonezi care i-au împins pe ai noștri către război, mult timp până la prăbușirea socialismului, încă și acum mai trăiește, deși foarte slăbit după ’89 sau ’90, după dispăriția „războiului rece”. Heisei a început în anul ’89 și închide anul acesta.

(2) Spațiul indecisiv :

Sentimentul romantic al intelectualilor sau claselor mijlocii japoneze către socialism a fost puternic perplexat de prăbușirea lui mai ales în Europa de Est. Japonezii aveau simpatii către Paris și Londra, dar doar ca turiști, nu înțelegeau conștiința pe care se bazeau. Nici n-au încercat să înțeleagă diferența între Vest și Est, chiar și după așa zisă ”prabușire„.Spațiul golit de „dragostea platonică” către socialism e destul de vast și încă nu-i s-a ocupat de altul mai sănătos, ci rătăcirea sentimentului sau urmărirea neschimbat orbește politcă către SUA este „die hard” , chiar dacă recuperarea puterii millitaro-economico-politice a Chinei a fost și este fantastic de repede. Din păcate trezirea n-a venit în conștiința japonezilor.

(3)„30 de ani pierduți” : Cam 50 la sută de alegători sunt nehotărâți la mai mari chestiuni importante, adică de securitatea națională, ca înarmarea mai solidă afară de arme nucleare , sau eventualitatea regimului Împărăției.  Mentalitea japonezilor e adorimită înaintea și după înfrângerea din 1945. Când ea era într-o umbrelă de Pax Americacă. Nici n-a fost trezită de schimbarea lumii din dispariția lagărului socialist. Mărturiesc că nici înăuntrul ministerului de externe eu personal nu am observat să fi discutat asemenea eventualitate. Nici după transformarea politicii internaționale revoluționare din anii 90 nu prea s-a discutat nici înăuntru și nici afară ministerului. Abia acum în anii recenți începe să se dea voci de alarmă primul rând de către intelectuali mai serioși de dreapta sau de stânga, dar mai sunt mulți oameni proști ,sau „fraieri” de dreapa și stângă.

(4) Perspectiva : Urmărind programele de „youtube” din Japonia de când m-am întors din România, destul de mulți intelectuali care au aceleași păreri ca mine nu găsesc o perspectiva bună decât transformarea drastică a mentalității oamenilor față de geopolitica dată către Japoniei. Oamenii japonezi par că sunt sătisfăcuți cu continuarea anilor pierduți.

  1. Problema Împărăției

Împăratul Showa a murit în ziua de 7 ianuarie din anul 1989 ianuarie luând capăt pe Era Showa, după aceea a început dinastia Împăratului Heisei, al actualului din 8 ianuarie a anului 1989. Perioada celor treizeci de ani pierduți corespunde aproape exact cu Heisei. Pe „April Fool” a anului acesta s-a hotărât denumirea dinasiei noului Împărat din mai a lui Naruhito va fi chemat ca „Reiwa”. Interesant fapt e că față de acum 30 de ani când s-a început Heisei au apărut mai multe zgomote anti-denumirii Reiwa, mai ales pe mediile sociale. Aparența mediilor mari și piețelor comerciale aparent denumirea este ceva foarte înbucurătoare. Vedeți acum, transformarea Împărăției de la Showa în care s-a început al doilea război mondial și Împăratul Heisei care avea sărcina să măture amintirile proaste pe care-le aveau oamenii dinăuntru sau dn afară. E acum Împăratul Heisei oboist și retrage. Cuvintele Împăratului de acum doi ani de a se retrage s-a ințeles în general că el a obosit de a mai acționa „rolul simbolului” pe care Constituția țării în mod abstract îl prevede, și Împăratul Akihito, respectând această prevedere, în mod foarte serios și cuviincios a căutat concret acest rol, așa cum l-ați văzut pe el în acest rol în cutremurul de la Fukushima. Noi îi mulțumim lui pentru reputația bună pe care Japonia a obținut totuși în acești ani așa ziși „pierduți”. Acum cum să continue acest curs, preluat de noul Împărat, Naruhito, învățatul din Oxford și Împărateasă Masako, fosta dipolmată de carieră care cunoaște foarte bine SUA, sincer eu îi doresc mult succes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *