Vizita Primului Ministru Shinzo Abe în România

1.Mă bucur foarte mult că până la urmă Primul Ministru Abe, un prim-ministru japonez,  a ales la acest moment să viziteze România, chiar dacă e o vizită scurtă, mă bucură faptul că a ales să viziteze acele cinci țări „problematice” din foste țări care au fost încorporate în mod forțat de Uniunea Sovietică sau Rusia, și o țară care se străduiește să intre în UE, ca Serbia.

Când lucram pentru România în Ambasada din România  a Japoniei sau în Ministerul Afacerilor Externe totdeaună rugam ca o asemenea vizită să se realizeze. La 10 ani după pensionare și chiar în timpul când mai locuiesc în Timișoara s-a realizat, mă bucur. Totuși mult mai devreme decât „450 de ani cât Portugalia l-a așteptat pe Primul ministru Abe când a vizitat-o în 2014” (cum glumise într-un discurs Ministrul Abe după ce s-a întors din România, într-o Conferință din 20 ianuarie, transmisă prin youtube).

Vizita Primului Ministru Shinzo Abe în România

Dintre mai multe scopuri diplomatice și economice, cel mai important era, mi se pare, de a confirma legătura noastră de Parteneriat și împărtășirea importanției pentru ambele țări de a încheia cu Uniunea Europeană „Acordul de Parteneriat Economic ( la care mă voi referi mai jos.)

3.Noi aveam din 2013 „Declarația Comună între cei doi Miniștri de Externe privind the Renewed

Partnership between Japan and Romania”. În vizita actuală, această declarație s-a referit și la  reînnoire, dar Președintele Iohannnis chiar a spus că vrea să „lansăm demersurile necesare pentru ca, în viitorul nu foarte îndepărtat, să ridicăm relaţia dintre România şi Japonia la nivel de Parteneriat Strategic.”

Față de aventura nucleară a Coreei de Nord noi nu avem decât să contăm pe forța americană de „detterance” și pe forțele noastre militare proprii și eforturile noastre diplomatice de a convinge diferite țări care nu prea sunt familiari cu pericolul reprezentat de Coreea de Nord și cu suferințele noastre. Romania mai ales este o țară victimă în ceea ce privește răpirea unor fete în Coreea de nord, așa după cum o craioveancă a fost răpită din Italia în anii 70 în Coreea de Nord. Săraca româncă craioveancă se pare că a murit acolo.

Vizita lui Abe are loc în cadrul finalizării negocierilor pentru intrarea în vigoare a Tratatului de liber schimb între Uniunea Europeană şi Japonia (noi chemăm EPA ca Economic Partenership Agreement) , care va însemna, după cum estimează analiştii o creştere între 16-24% a exporturilor UE în Japonia. EPA înseamnă, în fapt, deschiderea celei mai mari pieţe de liber-schimb din lume, odată cu schimbarea fundamentală a condiţiilor comerciale ce privesc direct cele două zone, Japonia şi UE, ocazie care va da României o mult mai largă posibilitate de a exploata piața Japoniei. Dumneavoastră puteți profita de a avea legăturile directe cu campaniile japoneze de produse lactate sau din alte domenii. Vă rog să atacați cu idei bune de a le exporta în Japonia sau invers.

Nu mă așteptam asemenea îndrăzneață către diplomației noastre din partea Președintelui Iohannnis, deși îl știam că simpatizează Japonia .Eu personal am făcut să reușească performanța spectacolului Kabuki din anul 2007 când a venit marele actor de Kabuki, Kanzaburo Nakamura, din păcate răposat acum, în Sibiu. După aceea Sibiul s-a împrietenit cu orașul Hida-Takayama din Japonia, înfrățire la care și domnul Ionanis, atunci ca Primarul Sibiului, a contribuit. Așa că apreciez cuvântarea pozitivă a Președintelui Iohannis în fața Primului Ministru Abe că dorește să ridice nivelul relațiilor noastre până la nivelul de „Parteneriat Strategic”.

Dar speranța spre diplomația noastră viabilă este încă nebuloasă. Japonia se află într-o ciudată schizofrenie. Vă explic. Japonia, după înfrângerea din 1945, s-a bucurat de 80 de ani de perioadă pașnică și de dezvoltare. Dar mulți, foarte mulți oameni nu înțeleg încă că această reușită s-a datorat unei „umbrele americane de securitate” ( mai bine zis „Pax Americană”) . Războiul cu americanii și dezvoltarea pașnică după aceea ne-au adus ura față de orice afaceri militărești și starea psihică răsfățată. Foarte mulți oameni cred că dezvoltarea și-au putut-o aduce ei înșiși, nu ajutați de americani sau cu bună înțelegere cu străinătățile. Partidele de stânga sunt populiste și masmediile mari tot mențin atitudinea populistă. Mulți intelectuali universitari de stânga intră în această grupă de oportuniști sau populiști. Acești oameni sunt foarte patimași și sunt de anti-internaționalizare, adică anti-deschiderea țării. Vă spun mai ușor. Oamenii sunt dornici ca Toyota sau Yamaha sau Nintendo să se vândă tot mai mult și reputația Japoniei să crească, dar ei înșiși nu vor să aibă contact cu străini. Problema este dacă  putem conta în continuare pe SUA pentru securitatea noastră. Va trebui să facem față cu China și Rusia și peninsula Coreei. Degrabă va trebui să ne legitimăm cu afacerile militare. Pentru asta cel puțin o parte a Constituței va trebui să fie modificată. Aceasta este problema. Guvernul și Partidul guvernamental și câteva partide de opoziție care sunt de acord cu modificarea Constituției au mai mult de două trăimi în Parlament și pot înainta cu modificarea Constituției pe care Primul Ministru Abe o dorește, dar va trebui foarte mare atenție așa încât problema să nu fie profitabilă pentru  țările destul de dușmanoase care ne înconjoară.